gÅSÖ bLOGG

Här publicerar vi nyheter i bloggformat, vilket underlättar kronologin och möjliggör historisk återblick.
 
Denna sommar är och har varit speciell. Det vill vi föreviga med att återuppliva fototävlingen som senast utlystes 1999.
Denna gång under temat: Sommaren med Corona

De allra flesta av oss har mobiler. De följer alltid med oss. Det är också med dessa de flesta av oss, på olika sätt, förevigar sommaren. Sommaren 2020 kommer vi att minnas på ett mycket speciellt sätt på grund av den pågående pandemin.

Tävlingsperiod, 1 juli t.o.m. den 31 augusti.
 Tävlingen går i tre klasser. Hur ni tolkar klassernas innebörd avgör ni själva:
 1.  Socialt avstånd – ett nu vedertaget uttryck. Men vad menar man egentligen?
 2. Civil olydnad i förhållande till FHM:s (Folkhälsomyndigheten) rekommendationer. Har du iakttagit något som du tycker faller inom den civila olydnaden? OBS! Allt stannar här.
 3. Valfritt. Finns det något annat som lyckats få utrymme så står det dig fritt att dela med dig. Vi räknar inte med så många i denna klass så här kan det vara lättare att vinna.

Övrigt:
 • Tävlingsbidragen skickas (digitalt) till: ulf@smartchange.se
 • Tävlingens vinnare utses av en kritisk jury efter avslutad tävlingsperiod.
 • Vinnare presenteras på Gåsöhemsida/Facebook och i Gåsöguiden 2021.
OBS! Kom ihåg att alla bilder bör ha en storlek på minst 500kb

Kuriosa:
Corona är ett gammalt personnamn, inte så vanligt i Sverige men desto vanligare i Italien, särskilt på Sardinien och Sicilien, och i Spanien. Namnet förekommer både som förnamn och efternamn, dock oftast som förnamn. Ursprunget till namnet är latinska ordet corona, som betyder ’krona’ eller ’krans’ och i det forntida Rom kunde man få en corona, ett särskilt hederstecken i form av en krans, för olika storslagna handlingar. I Sverige finns det för tillfället 28 personer heter Corona, eller med den alternativa stavningen Korona, i förnamn. Det intressanta är att lika många har det som efternamn, vanligast då med initialt K.
Läs hela inlägget »

På grund av Covid-19 måste vi iakttaga försiktighetsåtgärder under alla sommarens aktiviteter som kan komma att samla många deltagare. Gåsös föreningars årsmöten är inget undantag.

Nedan följer 3 alternativ för att ansluta till både GTSKs och Samfällighetens årsstämmor söndag 12 juli. Bägge mötena använder samma inloggning, dvs anslut med samma Mötes ID och Lösenord för bägge.

 • GTSK startar kl 10:00
 • Samfälligheten startar kl 11:00

Viltvårdföreningen återkommer om behov för onlinemöte

Kontakta styrelsen i god tid vid oklarheter och ställ ut fullmakt för eventuell omröstning vid årsmötet om du själv inte kan närvara fysiskt eller digitalt.

1. Anslut till årsmötet online via Zoom:
https://zoom.us/j/95245477752?pwd=QjNhdm1oK09hdWtnampsZmNGVndKd
z09

Mötes ID: 952 4547 7752
Lösenord: 840640

alternativt
2. Ring in till årsmötet med mobilen genom att bara klicka nedan
+46850520017,,95245477752#,,,,0#,,840640#
eller
+46850539728,,95245477752#,,,,0#,,840640#

alternativt
3. Ring något av numren och knappa in mötes ID och lösenord manuellt
08-5052 0017
08-5053 9728
08-4468 2488
08-5050 0828
08-5050 0829
Mötes ID: 952 4547 7752
Lösenord: 840640

Mer information om hur man använder verktyget Zoom:
Hemsida
Wiki
 

Läs hela inlägget »
Även i år finns möjligheten att ta privatlektioner med tennislärare Sebastian Jönsson. Sebastian är till vardags tennistränare på Gullmarens cc i Lysekil och håller i årets tennisskola.

Mån till tors (6-9 juli efter tennisskolan) kl 12-14 är reserverat för detta. Banhyra utgår ej utan du bokar via Sebastian. Kontakta honom på 073-9267828. Kostnad 450kr/h.

Vill du ta en lektion senare tid (kl 14-16) bokar du tid som vanligt med kupong och efter bekräftelse om tiden med Sebastian.
Läs hela inlägget »
Transporten lyckades, och nu är 36 glada kossor på sommarbete på Gåsö!
Det var på håret, vattenståndet 21 cm under medelvatten...

Klicka på bilderna för förstoring
Läs hela inlägget »
Redan juni men inga kossor på Gåsö!? Många har såklart undrat och kontaktat vår djurhållare Håkan.

Den enkla förklaringen är att färjan som skall transportera skönheterna har varit under reparation, längre än ursprungligen planerat. Nu är arbetet klart men kruxet att högtryck och förväntat lågvatten kan sätta käppar i hjulet.
 
Senaste beskedet är att ett försök görs på onsdag kväll (10 juni), förutsatt att vattenståndet är normalt (eller högre). Om det inte fungerar kan det dröja ytterligare pga att andra transporter köat upp under reparationstiden.

Vi håller tummarna!
Läs hela inlägget »
I går nåddes vi av det glädjande beskedet att ”resor för symtomfria personer tillåts inom Sverige”, samtidigt som kända restriktioner såsom social distansering och förbud mot folksamlingar på mer än 50 personer kvarstår.
 
Vi förväntar oss att detta kommer att gälla under hela sommaren, och har därför beslutat följande:
 
Midsommarfirande på ängen ställs in. Motivering är rekommendationer från FHM och förbud på mer än 50 personer.
 
Tennisskola och tennisturnering genomförs med beaktande av FHM rekommendationer, t.ex. sprid ut eventuella åskådare, inga symtom etc
 
Seglarskola, Gåsö runt och Matchrace genomförs med beaktande av FHM rekommendationer, t.ex. sprid ut eventuella åskådare, inga symtom etc.
 
Gåsöspel genomförs med följande restriktioner:
 • Riktlinje: Inga åskådare, åtminstone 2 meters lucka mellan de som ändå medföljer. God handhygien samt stanna hemma vid minsta symtom
 • De minsta barnen får ha förälder med sig
 • Grenar för vuxna (dvs över 15 år) ställs in på Lunneviksängen samt vid bryggorna
 • Varpan får genomföras med vuxna symptomfria deltagare med 2 meters lucka
 • Ingen kiosk på spelen på Lunneviksängen eller Varpan för att undvika folksamlingar
 • Prisutdelning på "torget" ställs in - priser delas ut i samband med respektive tävlingsgren 
 
Golfturnering genomförs med beaktande av FHM rekommendationer
 
Kiosken öppen som planerat, maxantal på verandan beslutas innan öppning och gles (2 m lucka) kö ut på gräset nedanför Hillebo förordas. Extra noga med hygienen för personalen. Inga symtom naturligtvis
 
Auktionen och festen ställs in. Motivering: rekommendationerna från FHM och förbud mot folksamlingar med mer än 50 personer. I stället för auktionen uppmanar vi alla att baka och skänka både bröd och kakor med mera såsom honung, bär och liknande till kiosken där man sedan kan köpa dessa saker under sommaren. Frysen i kiosken kan nyttjas om det inte går åt direkt. Detta kan gärna pågå under hela sommaren så länge kiosken är öppen.
 
Kulturevenemang ställs in. Motivering: rekommendationerna från FHM och förbud mot folksamlingar med mer än 50 personer.
 
Bouleturnering. Vi avvaktar. I så fall med beaktande av FHM rekommendationer och max 50 platser vid eventuell turnerin
 
Årsmöten. Avsikten är att genomföra dessa med begränsat antal deltagande i kapellet samt online möte via dator/telefon för flertalet (t.ex. Zoom). Samordning pågår mellan föreningarna kring detta, avvakta anslag/kallelse. 2 meters lucka gäller i så fall i kapellet.
 
Brandövningambitionen är att genomföra någon gång under sommaren med hänsyn tagen till då rådande rekommendationer från FHM – mer info följer.
 
Läs hela inlägget »

Vi har via Länsstyrelsen fått följande information från Göteborgs Universitet:
 
"Vi besökte Gåsö igår för att göra en vår-inventering av ålgräs med drönare och dropp-video, och passade då på att titta till våra planteringar från förra året.

Först blev vi lite rädda då vi knappt kunde se något ålgräs i drönarbilden, men när vi besökte platsen med vattenkikare hittade vi ålgräs som tycktes täcka hela planteringsområdet, men så glest mellan skotten att det inte syns bra på 100 m höjd (såg nästan nyplanterat ut med ca 25 cm mellan de skott som observerades).

Skottätheten har alltså minskat rejält över vintern, men generellt så tycks överlevnaden ha varit god. Det är fullt normalt att skottätheten minskar med 50% över vintern, men här har kanske minskning varit något större sen i höstas. Sannolikt kopplat till den ganska omfattande krabbskador vi såg i höstas.

Det ska bli intressant och se om tillväxten nu kommer igång och vilken skottäthet vi har i juli-augusti när vi planerar att provta planteringen."
 
Med vänliga hälsningar
Anders Olsson
Marinbiolog/Naturvårdshandläggare - Naturavdelningen
Länsstyrelsen i Västra Götalands Län

Läs hela inlägget »
Det både renoveras och byggs nytt på Gåsö!
Här är ett axplock från kiosken, nya brandboden i Tullen samt arbete med hamn och bryggor.
Klicka på bilderna för förstoring
Läs hela inlägget »
Stormarna har avlöst varandra under ett par veckor nu. Lennart Tham meddelade förra veckan att ”med undantag av några dagar hit och dit har vi haft mellan ca 17 och 27 sek/m. Till detta kommer vattennivån. I förra stormen, som tyvärr var sydlig vilket innebär att vinden låg på, var nivån runt 110 över normal, idag runt 125. Vågorna och högvattnet får Kanalbryggan att se ut som ett farligt brott, runt en tredjedel av Ångbåtsbryggan under vatten, halva Lunneviksängen under vatten, etc., etc. Dock, husen har klarat sig bra efter en inspektionsrunda, ngn tegelpanna hit eller dit, ngt stuprör, men inget dramatiskt.
 
Dock, yttre delen av Kanalbryggan hänger på trekvarten (badtrappan bärgad och ligger vid posthuset), pontonen vid Jollebryggan ligger på svaj (inget märkvärdigt). Avloppsledningen till Lunnevik ligger som Midgårdsormen (heller inget akut). Containrarna har åkt på sniskan och containern för vitt glas har blåst bort – återfanns lite senare vid förlängningen av Norra bryggan. Den ligger på några meters
djup mellan de två första y-bommarna. För övrigt inget mer än otroliga mängder plast och annat skräp”.
 
Samfälligheten är i skrivande stund i diskussion med Allfix för underhåll / åtgärd på bryggor och badstegar
Läs hela inlägget »

Fundament till en liten brandbod i Tullen är nu på plats. Stort tack till Göran Fredriksson för detta, vi avser att färdigställa under våren 2020!
(Klicka på bilden för förstoring).

Läs hela inlägget »

Arkiv

Det finns inga nyheter i arkivet. Välj en källa med befintliga nyheter i Inställningar eller sätt igång och skriv ett.